1

1

SÅ ER DET DIN TUR

Vi håber du nød vores lille guide omkring

skandinavisk design og dens kendetegn.

Hvad syntes du om guiden?

Eller måske har du et spørgsmål?

Uanset hvad, lad os høre hvad du syntes, og

smid en kort kommentar her under. Tak!

SKANDINAVISK DESIGN OG KENDETEGN VED STILENS INDRETNING

Begrebet "skandinavisk design" stammer fra et ikonisk show med navnet ’Design in Scandinavia’, som turnerede rundt i USA og Canada under samme navn mellem 1954 og 1957. Showet havde som formål at promovere den skandinaviske måde at sidde, ligge, spise, oplyse, printe, læse, se og tænke på — altså den skandinaviske måde at leve på.

Interessant, ikke?

Dette designshow omfattede forskellige værker af nordiske designere, ikke mindst de innovative danske designere og radikale finske kunstnere. 

Men vent lige et øjeblik. Hvad har finnerne med det hele at gøre? Finland er jo ikke en del af Skandinavien. Eller er det? Nej, lige præcis. Skandinavien omfatter de tre kongeriger Danmark, Sverige og Norge. Og altså ikke Finland.

 

Forvirringen øges af, at denne geografiske enhed til tider bliver forvekslet med ’den skandinaviske halvø’, som ikke omfatter Danmark. Og for at gøre det endnu mere kompliceret findes der også det geologiske fænomen, som bliver kaldt det ’Fennoskandiske Skjold’, der består af Norge, Sverige og Finland.

Derfor burde den "skandinaviske stil" i princippet hedde den "nordiske stil". Det er de nordiske lande, og ikke mindst det nordiske lys, der danner grundprincippet bag den minimalistiske indretning. Vi anvender et utal af forskellige farvepaletter, men ikke uden at lyset spiller en rolle... 

Men hvad med naturen?

Før vi nævner naturen, er det på sin plads at nævne et par ord om historien. Ingenting bliver skabt ud af det blå. Man er nødt til at tænke på den kulturelle sammenhæng.

Kunst- og Håndværks-bevægelsen dominerede i årene omkring 1900, Art Nouveau og Wiens Secession, Kubismen, der ændrede måden at se på, en krig, der ændrede alt, tysk Bauhaus og hollandsk De Stijl, de brølende 20'ere, Modernismen og Funktionalismen, alt det og endnu en krig.

Efter Anden Verdenskrig skabte den socialdemokratiske bevægelse i Skandinavien nye mønstre for produktion og forbrug. Nye varer i kvalitetsmaterialer blev tilgængelige og økonomisk overkommelige for den almene borger.

 

Design var ikke længere kun for de rige og velhavende.

 

Det kan meget vel have været Sveriges stolteste øjeblik og landets mest betydningsfulde bidrag til fortællingen om ”skandinavisk design”.

Blandt de modige og dristige designere var finnerne Alvar Aalto, Eero Aarnio og danskerne Arne Jacobsen og Verner Panton. Deres te-vogne og S-stole indtog verden. Høj funktionalitet og skønhed – værsgo.

 

Det var nogle af de mest banebrydende designere, der opfandt nye og geniale teknikker til at bøje træ og krydsfinér. Derudover eksperimenterede de i en uendelighed med plast og skum uden nogensinde at miste den skandinaviske ånd med dens lyse farver og klare linjer, dens minimalistiske designtilgang og stædige overbevisning om, at ”mindre er mere”, og dermed kombinerede de funktionalitet og skønhed.

Og igen bliver vi nødt til at snakke om naturen og klimaet oppe nordpå. Omgivelserne er skabt af kontrasten mellem den lange, mørke vinter og den korte, smukke sommers udbrud af lys. Naturen er den primære kilde til inspiration, ja, og måske er det her, svaret ligger gemt.

 

Funktionalitet har altid været essentielt for overlevelse, eftersom klimaet er barskt i denne del af verden, og ressourcerne er begrænsede. Men der er masser af skønhed over de åbne marker, frodige skove og rå bjergkæder, sletterne og de blottede kyster, som strækker sig ud over og gennem landskaberne. Derfor er funktionalitet og skønhed to uadskillelige størrelser, som udgør kernen i skandinavisk design.

Ender historien så her? Nej, langtfra! Faktisk fortsætter filosofien og æstetikken bag skandinavisk design med at påvirke verden i dag, måske mere end nogensinde før, ved at understrege vigtigheden af funktionalitet, skønhed og global miljøbevidsthed til fælles bedste.

 

Det er skandinavisk design!