1

1

SUMATRA

Land:

Truede dyrearter:

Trusler:

Indonesien, Asien

Orangutang, Sumatra næsehorn,

Sumatra elefant, Sumatra tiger, Malajbjørn

Skovrydning, Ulovlig handel med truede dyrearter

REGNSKOVEN PÅ SUMATRA

Hej! Mit navn er Kenneth. I 2016 tog jeg på en fantastisk rejse! Men rejsen har også påvirket min måde at se verden på. Da jeg tog afsted, var det med en opfattelse af, at vores verden var perfekt... En verden som havde alt det, som vi mennesker, havde brug for. 

Og ja, sådan en verden har vi også... Men det har vi ikke om 20-30 år.

Min rejse startede for alvor på Sumatra, som er en stor ø i Indonesien. Jeg landede, sammen med min kæreste, i byen Medan. I lufthavnen hentede vores guide, Putu, os. Klokken var ca. 13, og han fortalte os (på knap så godt engelsk), at vi skulle køre op til en lille landsby. Byen hed Bukit Lawang. Landsbyen ligger lige på grænsen til regnskoven Gunung Leuser National Park. En lille tur på 86 km. Jeg tænkte at turen ville tage et par timer. Men nej, nej. Den tog 8 timer!

På turen kørte vi igennem nogle af verdens største planteolie-plantager. Områder, som oprindeligt havde været regnskov.

Jeg kunne ikke lade være med at stille mig selv spørgsmålet: "Hvad og hvem skal bruge al denne olie? Og kender disse personer overhovedet konsekvenserne ved at rydde så store skovområder?"

Efter knap 8 timers kørsel i planteolie-plantager, ankom vi endelig til Bukit Lawang. Den mest idylliske, lille landsby med et hotel af bambus, beliggende ved flodbredden.

Endelig var vi i regnskoven! 

BILLEDER FRA SUMATRA

Som I kan se på billederne, var vi så fantastisk heldige at opleve naturen og dens fantastiske individer på tætteste hold. En oplevelse jeg aldrig vil glemme. Men samtidig en oplevelse, som jeg ønsker, at andre også kan få fornøjelsen af. 

Desværre er alle disse dyr truede på grund af menneskelige handlinger. Den største fjende er rydning af skovområder. Dyrene mister simpelthen habitat, og konkurrencen mellem dyrene bliver øget. 

Samtidig er ulovlig handel med truede dyrearter også et kæmpe problem - heldigvis er straffen meget hård, hvis det opdages af myndighederne!

Men rejsen sluttede ikke her...

GREAT BARRIER REEF

Lande:

Areal:

Truede dyrearter:

Trusler:

Australien, Papua New Guinea

347.800 km²

Havskildpadder, Hvaler, Tunfisk, Dygong, Napoleonsfisk, Hajer

Blegning

EN TUR I DYBET

"En verden fuld af liv og farver"; sådan forventede jeg, at min tur til verdens største koralrev ville være. Og jo, det var en uforglemmelig oplevelse! Der var oceaner af fisk og kæmpe-koraller, som gik langt ned i dybet.

Men det var ingenting i forhold til, hvad det har været - og bliver!

Inden vi dykkede, fortalte vores guider om de brutale konsekvenser, som overfiskeri, øgede temperaturer og øget vandstand har forårsaget. Koralrevet er døende - altså, verdens største struktur af levende organismer er ved at stille træskoene!

Og hvad vil det så sige?

Fænomenet, når en koral dør, hedder blegning. Great Barrier Reef, der strækker sig over 2.300 kilometer ud for den australske østkyst, led de hidtil største blegningsskader sidste år på grund af stigende havtemperaturer i april og maj. Okay? Det var ikke så godt! Nej, for koraller er livsvigtige for verdens dyreliv - inklusive os mennesker.

Nogle eksperter forudser sult, fattigdom og politisk ustabilitet, hvis verdens koraller forsvinder. Nationer, som ligger i Stillehavet og andre tropiske steder, er yderst afhængige af korallerne. Hvorfor det ? Jo, for når korallen dør, vil revene også dø. Et område, der er vitalt for, at væsentlige fiskearter kan gyde. Jeg behøver vel ikke fortælle, hvad der sker, hvis du fjerner dele af fødekæden og økosystemet...

Nå ja, jeg skulle jo ud at dykke!

BILLEDER FRA GREAT BARRIER REEF

Som I nok kan se, var turen i dybet helt fantastisk. Og skal jeg være ærlig, så glemte jeg faktisk alt det, jeg lige havde fået at vide om koralrevets tilstand. Et fantastisk univers, som jeg kun kan beundre. Jeg tør godt vædde på, at jeg ikke er den eneste, som mener det!

Derfor vil det også være en katastrofe, hvis vi skal holde begravelse for dette fænomen!

Ikke kun for korallerne, men også for alle dyrene som er afhængige af denne livsspreder. Dyr som skælfinnefisk, languster (hummer), delfiner, hvaler, hvalhajer, havskildpadder og anemonefisk. Det var selvfølgelig bare et lille udpluk af de dyr, som vi kommer til at vinke farvel til...

Men nu til den gode nyhed!

Koraller kan genoplives. Den er god nok! Flere studier har vist, at blegede koraller har formået at genoplive sig selv, efter at vandtemperaturen er faldet markant. En proces vi kun kan opnå, hvis vi tænker på vores miljø. Et miljø som aldrig har været mere sårbart, end tilfældet er i øjeblikket. Vi mennesker har evnen til at ændre vores planet.

Men desværre også negativt... Et ekstremt tilfælde er New Zealand...

NEW ZEALAND

Kontinent:

Areal:

Truede dyrearter:

Trusler:

Oceanien

268.680 km2

Albatrosser, Pingviner, Kiwi, Kakapo, Søløver, Delfiner, Hvaler

Invasive dyrearter

LANDET UDEN DYR

New Zealand, et land man ikke nødvendigvis forbinder med udryddelse af dyr. Og hvorfor ikke det? Landet har ingen pattedyr - kun dyr med vinger.

Og ja! New Zealand er et land, hvor fuglene regerer! Eller burde...

New Zealand har en udpræget fattig oprindelig øfauna. Af hjemmehørende pattedyr er der kun to arter flagermus. De manglende gnaveres rolle synes at være overtaget af wetaerne, nogle store, ikke-flyvende græshopper. Padderne er kun repræsenteret med tre frøarter.

Men hvorfor har New Zealand ikke flere oprindelige dyr?

Landet var en af de første til at frigøre sig fra superkontinentet Gondwanda. Det er ca. 80 millioner år siden. Et tidspunkt, hvor store pattedyr ikke fandtes på planeten. Så de dyr, som befinder sig på New Zealand, er helt unikke - især fuglene. 

Men disse arter er alvorligt truede! På grund af os mennesker...

Da mennesket ankom til New Zealand for ca. 800 år siden, begyndte landets flora at ændre sig markant. Mennesket har introduceret en række rovdyr såsom rotter, mink, pungrotter og lækatte. Disse dyr er fantastiske klatrere og elsker fugleæg. En lækat skal f.eks. have 12-13 fugleæg pr. dag for at overleve. Derfor er fuglebestanden faldet markant.

 

Siden mennesket kom til New Zealand, er 98 kendte fuglearter udryddet. Heriblandt den store Moa, Haasts-ørnen, Kairuku-pingvinen og Huia'en. 

I dag er der 65 truede dyrearter på New Zealand, hvilket svarer til 44% af de nulevende dyrearter på øen...

Blandt de truede dyrearter, er fuglene Kiwi, Kaka og Kakapo. Fugle som kun lever på New Zealand. En fugl som Kakapo, eller uglepapegøje, er verdens tungeste papegøje. En fantastisk fugl, som kan veje op til 4 kilo og blive op til 95 år! Men der er kun 154 eksemplarer tilbage.

Hvad gør man så for at redde alle disse dyr?

Folk fra New Zealand, som bliver kaldt Kiwier (efter fuglen), har endelig indset hvor stort et problem landet er havnet i. Nu vil de komme deres unikke dyreliv til undsætning med en redningsplan, som skal udrydde alle invasive dyrearter. En plan, som jeg er sikker på, at alle vil påskønne.

Konklusionen på denne fantastiske rejse er, at vi lever i en verden, som har et fantastisk dyreliv! Men fortsætter vi med at ændre på naturen, vil det eneste tilbageværende dyr på kloden være: Mennesket! Jeg håber ikke, at jeg er den eneste, som synes, at det ville være forfærdeligt!

BILLEDER FRA NEW ZEALAND

HVAD KAN VI GØRE?

Dette indlæg fra Kenneth er meget retvisende for vor moder jords problemer. Selvom Kenneth har oplevet disse problemer på tætteste hold, er der mange andre steder i verden, hvor problemer er lige så store.

Visse steder er problemerne større.

Vores plakater med truede dyrearter skal være med til at sætte fokus på problemerne, samt give et bidrag til "en bedre fremtid".

En fremtid hvor dyr og mennesker er på lige fod.

Og du kan hjælpe...

IKKE ET DESIGN, MEN EN HISTORIE!

Som i sikkert vil se, når I ser plakaterne med de truede dyr - opdager I, at mange af motiverne er billeder fra Kenneths rejse. Billeder som betyder meget for personerne hos Imagi. 

Men ikke et billede, der skal bruges som et minde. Mere et billede på en lysere fremtid - en fremtid hvor vores børn og børnebørn kan tage ud i naturen og verden, og opleve disse fantastiske dyr. Ikke blot på vores billeder fra fortiden.

Har du lyst til at fortælle dine børn og børnebørn, at du var med til at udrydde verdens dyr? Nej vel...

Derfor giver vi dig muligheden for at hjælpe. 

SAMARBEJDE MED STAND FOR TREES

Ved at købe en plakat fra kollektionen "Vores planet", herunder vores plakater med "truede dyrearter", støtter du glo-

bale initiativer, som skal sikre en bedre fremtid.

En fremtid, hvor alle levende væsener har et hjem, om det er skov, hav, hus eller andet.

IMAGI donerer en betragtelig del af indtægten på disse plakater.

Sammen står vi for en lysere, og mere bæredygtig fremtid for alle levende ting på denne jord. Vi takker vores kunder, læsere og partnere, som køber, deler og formidler budskabet fra "vores planet"

IMAGI TIL KAMP MOD UDRYDDELSE AF VERDENS DYR

BAG OM VORES PLAKATER

MED TRUEDE DYREARTER

SÅ ER DET DIN TUR

Vi håber du nød vores lille historie om plakaterne med truede dyr. Hvad er din holdning?

Eller måske har du et spørgsmål?

Uanset hvad, lad os høre hvad du syntes, og smid en kort kommentar her under. Tak!

INDLEDNING

IMAGI er med i initiativer, som skal være med til at stoppe udryddelse af dyrearter og deres habitat. Vores plakater med truede dyrearter er en hyldest til de levende væsener på denne klode.

Men hvordan hjælper vi egentlig de truede dyr?

Vi vil tage dig med på en rejse ind i en verden, hvor dyr og fremtid bliver overset.

Vi lever i en verden, hvor det handler om at komme til tops. Koste, hvad det koste vil!

Men hvad kan vi gøre? Kan vi overhovedet redde vores natur, og vil vores børnebørn være så heldige at kunne se en elefant i levende live?

EN UFORGLEMMELIG REJSE

I 2016 og 2017 tog IMAGI's ejer, Kenneth, på en længere rejse. I et halvt år besøgte han steder af verden, som de seneste årtier har oplevet en markant stigning i truede dyrearter. Dyrearter, som vi alle kender, men ikke vidste var truede.

Men hvad gør man disse steder, og er der håb for disse dyr?

Denne artikel er skrevet af Kenneth selv. Han fortæller om sine personlige indtryk og hvordan han har set vores verden på tætteste hold.

Er du klar?

"Tag med mig på denne rejse, og oplev en forunderlig verden"