Logo af IMAG BLOG

1

1

INDLEDNING

Vores verden er fuld af optiske illusioner, og de ting vi ser, ser ikke altid ud som vi tror og tænker. Det er faktisk synsbedrag!

 

Selv om vores hjerne konstant forsøger at bearbejde omgivelserne, så det hele giver mening, kan den nogle gange komme ud af kontrol og få os til at se ting, som ikke eksisterer… den er god nok!

Vi har lavet en liste med 15 optiske illusioner, hvoraf du sikkert kender et par stykker. Fælles giver alle et indblik i vores utrolig komplekse sind. Og vi lover:

 

Der er ingen magi involveret, ingen hemmeligheder fortalt - det hele sker i hovedet på dig!

OPTISKE ILLUSIONER OG SYNSBEDRAG

15 OPTISKE ILLUSIONER & SYNSBEDRAG

DER SNYDER DIN HJERNE

SÅDAN TESTER DU DIG SELV OPTIMALT

For at få den bedste effekt, skal du være fokuseret. Det er vigtigt at du bruger den rette tid og ser nøje efter. 

Over hver illustration, video eller animation, vil der stå en lille instruktion til hvordan du skal fokusere på billedet. Hvis du følger den, vil du opnå den bedste effekt.

Er du klar til at drille din hjerne og øjne?

Vi vil gerne bevise at din hjerne sejler. Fordi det tror vi at den gør...

OBS: Hvis du lider af epilepsi eller lignende, bør du ikke gå længere ned, da visse optiske illusioner påvirker dig MEGET!

15

DEN GRØNNE PRIK

Instuktion: Fokusér på krydset i midten i et stykke tid. 

Snart vil du se at "en grøn prik" bevæger sig rundt i billedet. Hvis du er fokuseret i lang tid, forsvinder alle de lilla prikker. Du vil kunne se en grøn prik bevæge rundt i billedet.

 

Men det er alt sammen en løgn. Der er slet ingen grøn prik og de lilla prikker forsvinder ikke. Det er et af de bedste synsbedrag, vi kender til!


Denne optiske illusion er kendt som “Lilac chaser illusion”. Det er en kombination af flere fysiologiske fænomener, herunder:

 • Et "Phi-fænomen", hvori vi opfatter kontinuerlig bevægelse mellem separate objekter, som vi ser i en hurtig rækkefølge.

 • Efterbilleder, hvor overstrømning af specifikke kegler i øjet "strækkes" ud. Samme tid bliver omkringliggende kegler ikke er påvirket af samme stimulering. Det vil sende hjernen den modsatte stimuli (i dette tilfælde grøn). 

 • Det faktum, at vores hjerner har en tendens til at ignorere uklare stimuli, som ligger i periferien af ​​vores vision. Dette fænomen kaldes "Troxler's fading". (Kilde)

14

SER DU SYNER?

Instuktion: Afspil videoen. Fokusér på den hvide pupil, indtil at billedet skifter farve.

Vi undskylder for musikken! Billedet ændrer sig på et tidspunkt, og din hjerne vil tilføje det sidste sort-hvid billede en farve-effekt.  Det får dig til at tro, at der er farve på det sort-hvide billede.

 

Bare rolig - de fleste bliver snydt, så du er ikke alene.

 • Dette er igen et eksempel på et efterbillede. I dette tilfælde bliver øjnenes receptorer så stimulerede, at de stadig tinder efter fakta. I dette tilfælde overkompenserer de med komplementære farver (det hvide bliver sort, og orange bliver blå).

Hvis du syner her, så prøv næste - den snyder dig nok også.

13

BLÅ ELLER GRØN?

Instuktion: Hvilke farver er på billedet? Ser du både grøn og blå?

Kan du huske kjolen som både kunne være hvid og guld, eller sort og blå? Her har vi det samme problem. Der er kun en farve ud over orange og pink - turkis blå!

Der er faktisk flere variationer, der kan vise den samme optiske illusion, hvor effekten er den samme. Her er tilfældet, at den “blå” og “grønne” baggrund har samme farve.

Grunden til man bliver af snydt farverne, er at farverne ved siden af baggrundsfarven - i dette tilfælde, orange og lilla - påvirker farven visuelt.

Tip! Hvis du klikker på billedet, kan du se at den blå baggrundsfarve ikke ændre sig overhovedet. Hvis du stadig ikke er overbevist, kan du selv tjekke i Photoshop eller lignende.

12

LÆ(SER) DU SYNER?

Instuktion: Afspil videoen og læs teksten

Din hjerne er en utrolig avanceret, men kan snydes alligevel - selvom du måske ikke helt vil indrømme det. Og ind i mellem er det måske lidt for let at snyde din hjerne.

 • Lige en mærkværdig ting om din hjerne: Den kan bevidst snyde sig selv. Videoen ovenfor er et godt eksempel på noget, der hedder pareidolia. Her opfatter hjernen et velkendt mønster, selvom der ikke findes noget mønster.

I videoen ovenfor opfatter sindet bevægelse, hvor ingen bevægelse faktisk eksisterede - det er bare en statisk bevægelse. Det vil sige, at sindet kan styre retningen af en bevægelse ved at tænke "venstre, højre" eller "op, ned". (Kilde)

Nedenunder sker lidt det samme - din hjerne danner sin egen illusion.

11

DE ULIGE LINJER

Instuktion: Hvad siger du? Er linjerne lige?

På trods af hvad dine øjne fortæller dig, er linjerne parallelle.

 

 • Det antages, at "café wall illusion" fungerer på grund af den høje kontrast i de to forskellige "mursten".

 

Ved fortolkning af billeder har vores hjerner en tendens til, at "sprede" mørke zoner i lyszoner, en funktion kendt som bestråling; denne "bevægelse" er sandsynligvis det, der forårsager en falsk forvridningseffekt.

10

BEVÆGELSE I BEVÆGELSE

Instuktion: Afspil videoen og læs teksten

Her finder du en serie af slidser, der rykker på tværs af en illustration, hvilket kun giver små stykker af information ad gangen. Vores hjerne udfylder altså hullerne i forskellige stadier og genskaber oplevelsen af at se væskebevægelsen.

 

Hvis du føler dig dum og skuffet over kraften i den menneskelige hjerne, så tag det helt rolig - som du kunne se, så blev katten i videoen også snydt.

9

STØRRELSESFORSKEL

Instuktion: Hvilken af de blå cirkler er størst?

Ja, din hjerne sejler igen. De blå cirkler er nøjagtigt ens.

 

 • Dette er kendt ved "Ebbinghaus illusion" (oftest kaldet Titchener cirkler). Det er teoretiseret, at de to største visuelle bidragsydere til denne illusion, er forskellen i afstanden mellem den ydre ring og de indre cirkler - samt ringens fuldstændighed omkring den "mindre" cirkel. 

 

Tip! Tryk på billedet - og du vil se, at de to cirkler er lige store.

8

RULLENDE KUGLER

Instuktion: Afspil videoen

Ovenstående cirkel er kun en række prikker, der roterer inden for en større cirkel, ikke?

 

Hvad kunne være mere indlysende? Åh ... Prøv bare at se videoen for at se, hvordan din hjerne sejler endnu en gang.

7

BEVÆGER BILLEDET SIG?

Instuktion: Sæt dig et stykke væk fra billedet, og du vil se bevægelse.

Dette billede er ikke animeret. Tror du mig ikke, så prøv at stirre på en lille del af billedet. Du vil se, at billedet ikke er i bevægelse.

 

 • Dette er et eksempel på en "perifer drift illusion". Det antages, at denne illusion opstår på grund af de små forskelle i tid, som det tager at behandle forskellige luminanser (hvor intens lyset er fra et bestemt område).

 

Denne lille forsinkelse i mental behandling snyder hjernen til at opfatte bevægelse, der ikke er virkelig.

6

ER DET EN SPIRAL?

Instuktion: Det er da en flot spiral, ikke sandt?

Sikke en flot spiral, hva? Vi gætter på der ikke er mere at diskutere her ... medmindre ... nej, vent et øjeblik! Kør fingeren langs spiralen og se om du kan følge den rundt. Der er noget der virker forkert, ikke?

Tip! Tryk på billedet, og du vil se, hvad vi mener.

 • Dette er "Fraser spiral illusion". På trods af hvad dine øjne fortæller dig, er spiralen faktisk en serie koncentriske cirkler. Baggrundsmønsteret gør billedet så forvirrende, at din hjerne blot udfylder en information, der ikke er der.

Jamen hvorfor gør vores “uhh-så-smarte-menneskehjerne” så det? Den søger såmænd logikken, og da baggrundsmønstret går rundt som en spiral, tror hjernen også, at de koncentriske cirkler gør det.


Men nok om cirkler… Kan du bedre lide elefanter, så fortsæt din læsning.

5

ELEFANTEN

Instuktion: Sikke en flot elefant, eller hvad?

Kig på billedet i lidt tid. Du finder inden længe ud af, hvad der foregår her.

 

 • Dette er en form for "kognitiv illusion", hvor vores antagelser om verdenen udfordres i et forfalsket billede.

Der er derfor ikke noget rigtigt svar til hvordan elefanten ser ud - det er helt individuelt, da billedet som sagt er forfalsket.

4

TORTUR FOR ØJET

Instuktion: Afspil videoen

Dette er en af de mest effektive illusioner, vi nogensinde har stødt på.

 

Du vil se hvirvler af former og farver, der dannes rundt i billedet efter at have set videoen (der er ikke tilføjet farver - det er også en illusion). Effekten varer endda i et par sekunder, efter at du har kigget væk. Wow.


Så find lige dig selv igen, og hvis du er lidt svimmel, så drik et glas vand og læs videre.

3

SKYGGENS FARVE

Instruktion: Hvor mørk er feltet A i forhold til feltet B?

Kig på billedet i lidt tid. Inden længe finder du ud af, hvad der foregår her.

 

 • Dette er en form for "kognitiv illusion", hvor vores antagelser om verdenen udfordres i et forfalsket billede.

Tip! Tryk på billedet: Du vil se at felt A og B har samme farve.

2

HVILKET BEN STÅR LINEDANSEREN PÅ?

Instruktion: Hvad siger du? Står hun på højre eller venstre ben?

Den spinnende linedanser blev skabt af en japansk webdesigner Nobuyuki Kayahara i 2003, og siden begyndelsen af 2000'erne er den blevet brugt til at afgøre, om mennesker er domineret af højre- eller venstre hjernehalvdel.

 

Faktisk kan du få hende til at stå på begge ben. Hvis du holder fokus på den fod hun står på, og drejer din ene finger den modsatte vej end linedanseren. Det kræver lidt tålmodighed og vilje.

1

"SORT OG HVID"

Instruktion: Kan du se hvem det er?

Ovenstående billede er en prikket illusion af Michael Jackson. Jo mindre billedet bliver, des bedre kan du se effekten, så prøv at holde din telefon eller computer langt væk fra hovedet - så vil du lettere kunne se Michael Jackson.

SÅ ER DET DIN TUR

Vi håber du nød vores lille liste med optiske

illusioner. Snød nogle af illusionerne dig?

Måske du har lidt hovedpine?

Eller måske har du et spørgsmål?

Uanset hvad, lad os høre hvad du syntes, og

smid en kort kommentar her under. Tak!